top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSandra Kokx

Ode aan Arneis, een boefje van 'n druif.

Afgelopen jaren heb ik meerdere Piemonte Wijnspijs workshops mogen organiseren samen met Henriet Kookt. De pure smaken van de gerechten van Henriet waren een genot om mijn wijnen mee te combineren.

De grootste verrassing tijdens deze workshops kwam van 2 heel verschillende witte wijnen, allebei gemaakt van exact dezelfde druif: Arneis!


Deze Arneis is wat mij betreft behalve een perfect Wijnspijs partner ook de ideale wijn om het voorjaar mee in te gaan. Wil je weten waarom? Hieronder geef ik je wat meer uitleg inclusief Wijnspijs tips voor je eerste voorjaarslunch of proostmoment in de tuin. Laat de lente maar komen!


De druif Arneis

Arneis is een witte inheemse druif uit Piemonte, oftewel hij vindt zijn oorsprong in deze regio. Arneis betekent volgens oud Piemontees dialect zoiets als boefje of lastpak en dat zou komen omdat het een erg lastige druif is om te verbouwen en wijn van te maken. Dus ode aan de wijnboeren die van dit boefje een mooie ster weten te maken!


Piemonte

Piemonte (letterlijk vertaald: aan de voet van de bergen) ligt in het noordwesten van Italië. De Alpen in het Noorden beschermen tegen kou en regen vanuit Frankrijk en Zwitserland. Ten zuiden van Piemonte liggen de Ligurische Apennijnen en die geven dan weer beschutting tegen slecht weer vanuit het zuiden. Een ideale plek voor wijnbouw dus!


Piemonte als wijnstreek is vooral bekend vanwege de beroemde rode wijnen van de Nebbiolo druif die er vandaan komen: Barolo en Barbaresco. Maar gelukkig komt er nog veel meer lekkers uit dit prachtig stukje van Bella Italia. Onder andere Barbera en Dolcetto geven heerlijk kruidige sappige rode wijnen, maar vandaag dus aandacht voor de minder bekende witte Arneis. Op het etiket zul je meestal de druif in combinatie met het herkomstgebied (subzones) tegenkomen: Langhe Arneis of Roero Arneis.


Als vakantie bestemming is Piemonte ook echt een aanrader. Je kunt je vergapen aan de ontelbaar mooie dorpjes en stadjes en verblijven in de mooiste agriturismi. Ik kan pagina’s vol vullen met tips mocht je die kant op gaan. Wellicht een idee voor een volgende blog!? Maar eerst terug naar Arneis!


Hoe smaakt Arneis?

Klassiek wordt Arneis gemaakt zonder houtrijping. De wijnen zijn dan fris, bijna elegant en hebben aroma's van witte bloemen, kamille, peer, geel fruit en citrus. Als de wijnboer de druiven plukt zodra ze rijp zijn heeft de wijn een gemiddelde zuurgraad. Laat hij ze wat langer hangen wordt dat snel minder, dat verklaart meteen de verschillende smaak stijlen voor wie wat vaker Arneis proeft.

Deze frisse variant is bedoeld om jong te drinken, oftewel binnen 3 tot 5 jaar.

Het is wat zeldzamer om Arneis houtrijping mee te geven, zoals de broers van Durio doen. Dat geeft volle rijke tonen met vanille en iets nootachtigs. Daarmee wordt de wijn intens en nog iets complexer.

Daarnaast wordt er ook mousserende wijn gemaakt; Arneis Spumante, heerlijk fris en verkwikkend. Ideaal als aperitief om een mooie lunch of zondag middag mee te starten.


Wijnspijs tips bij Arneis

Arneis zonder houtrijping past perfect bij Vitello Tonnato of een zomerse salade van Burrata met gegrilde groenten.

De houtgerijpte Arneis heeft door zijn volle aardse tonen een perfecte match met bijvoorbeeld een pasta met paddenstoelen. Mijn ultieme favoriet? Bij de open (tuin)haard, met in de ene hand een glas Durio Arneis Monferrato en in de andere hand een stukje truffel kaas van Kaasboerderij De Ruurhoeve. Ultiem geluk.


Zelf proeven? Deze mooie wijnen worden gemaakt bij wijnfamilies Durio en Olivero Mario (allebei biologisch!). Neem gerust een kijkje op mijn site om de smaken in het echt te ervaren. Proost alvast, Sandra



24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page