top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSandra Kokx

Op wijnreis met Vinolijf naar... Schouwen D(r)uivenland

Zo rond de kerstvakantie begint het al te kriebelen, waar gaan we komende zomer naartoe?

Wil je culinair genieten tussen prachtige druivenranken, maar niet zo ver reizen? Kijk dan eens om je heen… want Nederland en België tellen inmiddels flink wat prachtige wijndomeinen waar genoeg te beleven én proeven valt. Wij verbleven in Zeeland bij Wijnhoeve De Kleine Schorre: De ideale combinatie van wijnproeven, culinair genieten én overnachten.


We komen al sinds 2018 bij Kleine Schorre. Destijds getriggerd door het nieuws dat KLM tijdens de Businessclass vluchten wijn van Kleine Schorre serveert. Wij zijn kampeerders, dus mooier kan het niet: ze hebben ook nog een mini camping! Dus hup de camper in en op naar Zeeland, of Schouwen Druivenland zoals Kleine Schorre het zelf noemt.

De camping is in het zomerseizoen geopend en kleinschalig (lees: knus) en heeft inmiddels ook plaatsen met privé sanitair. (Lekker luxe!) Ben je geen kampeerder, dan kun je slapen in een wijnvat.

Wijnhoeve De Kleine Schorre is in 2001 gestart met als uitgangspunt wijnen te maken die passen bij de ‘’Zeeuwse Zilte Zaligheden’’: mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Vandaar de keuze om de witte druivenrassen Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois aan te planten. Met 14 ha wijngaard is Kleine Schorre inmiddels een van de grootste wijngaarden van Nederland.


En misschien wel het allerleukste van deze unieke zilte combinaties, is dat je ze allemaal kunt proeven in het Proeflokaal! Deze wordt niet alleen druk bezocht door de camping gasten, maar blijkt ook een aangename pleisterplek voor fietsers en wijn fans. Als het Zeeuwse zonnetje schijnt zit het terras vol, dus kom vooral op tijd.  Onze favoriet? De scheermesjes met Pinot Gris! Wie na de plezierige proeverij kaart nog hongerig is naar meer (voor thuis) kan ook rondsnuffelen in de leuke winkel vol snuisterijen en hebbedingetjes. Tijdens ons bezoek kochten we een salontafel gemaakt van een wijnvat en Champagne lippenbalsem. Ik moet zeggen, deze smaakt iets anders dan de champagnes die ik normaalgesproken proef… 😉

 

Zierikzee

Vanaf De Wijnhoeve fiets je in een kwartiertje naar het prachtige pittoreske Zierikzee. Een stadje waar je aan de haven heerlijk kunt genieten van de boten die aanmeren. Bij restaurant Biet kregen we de eerste mosselen van het seizoen. Goddelijk lekker!

Als je onder de prachtige stadsmuren doorloopt kom je uit in het centrum, waar je bij Wijnbar Gris Sec heerlijk kunt pauzeren, of in de prachtige tuin van de Zeeuwse Hemel even jezelf in Frankrijk kunt wanen. Net buiten de stadsmuur, aan de Vissersdijk zit Grand Café De Werf. Daar kun je ook nog een vleugje Italie opsnuiven, in de keuken althans. Hier kregen we de beste vissoep ooit! Met veel vis!


En verder

Uiteraard is het altijd goed en fijn om tijdens het culinair genieten actief bezig te zijn. Wat dacht je van een mooie fietstocht? Je stelt zelf een mooie route samen met de tips hierboven of je kunt ook via een app de bordjes volgen van de Fietsenknooppunten routes.

En nu je er toch bent, geniet van een flinke strandwandeling. Dat kan bij voorbeeld in Renesse of in Brouwersdam (je weet wel, van Concert at Sea). Een van de (vele) strandtenten waar je relaxed van je koffie of oesters geniet is Corazon. En als je nog een glaasje wilt proeven, kun je in het centrum van Renesse proosten op al dit Zeeuwse moois bij Wijnbar Brut.

 

Dus, nog geen plannen voor komende zomer? Haal je tent van zolder en op naar Zeeland! Ps. Ben ik tips vergeten? Geef ze gerust door.


Veel plezier met je vakantie plannen! Sandra

72 weergaven0 opmerkingen
bottom of page