top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSandra Kokx

Wijnproeven met Vinolijf in 5 stappen!

Bijgewerkt op: 8 jan.

Hoe doe je dat eigenlijk, wijnproeven? Hieronder leg ik je in 5 stappen uit hoe je kunt wijnproeven inclusief aromacirkel én proefnotitie downloads!

Dus: Mooie fles wijn en vrienden bij de hand? Daar gaan we:

 

1. Goed begin is het halve (glas) werk

We beginnen met de juiste wijnglazen. Omdat we wijn beoordelen middels het zien, ruiken en proeven zijn er een paar dingen belangrijk.

  • Zien: zorg dat je geen gekleurd glas hebt zodat je de kleur van de wijn goed kunt zien.

  • Ruiken: zorg dat de opening van de proefglazen niet te groot is en kies een glas dat iets tabs toe loopt.

  • Proeven: kies het liefst een dun glas. Een zwaar glas met dikke wanden doet een wijn lomper lijken dan in een dun glas.

Nou, zo ben je al goed op weg. De fles kan open!

Nog een tip voor een goede hoeveelheid wijn om te proeven: in het glas is dit ongeveer 1/3e en de te proeven hoeveelheid in je mond is ongeveer een eetlepel.

Overigens gebeurt het proeven van wijn met alle smaakpapillen in de mond en niet in de keel, dus uitspugen mag! Nu kun je aan de slag:


2. Zien

De eerste waarneming die je als wijnproever doet is het uiterlijk en met name de kleur aanschouwen. Dit gaat het beste bij een witte ondergrond en helder licht. Kijken naar wijn in het glas geeft een eerste indruk over de soort wijn, kwaliteit en leeftijd.

Naast kleur en helderheid kun je ook viscositeit (stroperigheid), tranen, koolzuur en drijvende kurkdeeltjes waarnemen in de wijn.


3. Ruiken

Onze reukzin is verreweg het belangrijkste zintuig bij het proeven van wijn!

Nog even wachten met je glas rondjes laten draaien (walsen). Want als je je glas stil houdt ruik je het beste of de wijn houtrijping (of een fout) heeft.

Na het walsen komen de aroma’s los. Dit zijn de complexere geuren, te verdelen in verschillende geurgroepen zoals mineraal, floraal of fruitig. Deze aroma’s vind je terug in het Vinolijf aromawiel (onderaan deze pagina). Verder kun je nog de intensiteit, complexiteit en leeftijd van de wijn waarnemen.


Waar komt die geur eigenlijk vandaan? Aroma's in wijn zijn te verdelen in 3 groepen:

  • Primair: geur die van de druif komt

  • Secundair: geur die van de gisting van de wijn komt

  • Tertiair: geur die door rijping wordt verkregen en dus pas na jaren ontwikkelt


4. Proeven: Slurpen mag!

Eindelijk, we gaan proeven! Neem een slok wijn in je mond en voor wie durft: slurp zodat er wat lucht bij de wijn komt.

Nu kun je bij de eerder geroken aroma’s de elementaire smaken (Zoet, zuur, zout, bitter, umami) optellen.

Daarnaast heb je nog het mondgevoel: bijvoorbeeld het branderige van de alcohol, prikkelen van de zuren en het ‘trekkerige’ van de tannine.


Na het proeven komt nog de conclusie: Is de wijn goed in balans, wel of niet complex en hoe lang is de afdronk van de wijn: Hieronder verstaan we de geur- en smaak indrukken van de wijn nadat je de wijn hebt uitgespuwd of doorgeslikt. Blijft de smaak langer dan 10 seconden hangen spreken we van een lange afdronk. Een lange afdronk is meestal een kenmerk van goede wijn!


5. Tot slot

Naast bovenstaande zijn er nog een paar dingen handig om te weten:

Temperatuur: zoek altijd even op wat de beste serveertemperatuur is voor je wijn.

Combinatie van wijn en spijs: wat voor gerecht past wel of nou juist niet bij een bepaalde wijn? Ambiance: Tsja…. niet te verklaren dat een wijn op vakantie heerlijk smaakt, maar thuis ineens toch stukken minder blijkt te zijn.


En heel belangrijk: Over smaak valt zeker wel te twisten, dat is nou juist het leuke aan samen wijnproeven! Maar vies en lekker is iets heel anders dan goed of slecht. Dus laat je niks wijsmaken door ‘’wijnkenners’’ die je hun mening willen opdringen.



Je eigen smaak en oordeel is de enige die telt. Proef ze met mate en geniet!


Sandra

 

Download hier gratis het Vinolijf aromawiel en proefformulier!


Aromawiel Vinolijf
.pdf
Download PDF • 302KB
Proefformulier Vinolijf
.pdf
Download PDF • 161KB

Op zoek naar een wijn proeven workshop? Klik dan hier!

45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page